Over ons


Vanuit de biculturele lhbtiq+ gemeenschap in Amsterdam bestaat al langere tijd de wens voor een ‘safer space’ in de stad die specifiek voor deze community is. In juli 2018 hebben ongeveer 20 stakeholders uit de Amsterdamse lhbtiq+ community kennisgemaakt met Burgemeester Femke Halsema en hebben zij dit kunnen aankaarten. Hier is in april 2019 vanuit de gemeente Amsterdam gehoor aan gegeven en werd de ‘Regenboog bijeenkomst’ georganiseerd waarin de gemeente input heeft opgehaald voor het diversiteitsbeleid. Deze input is vastgelegd in het Regenboogbeleid 2019-2022 dat in hetzelfde jaar is goedgekeurd door de gemeenteraad. In dit beleid staat o.a. dat ‘de gemeente samen met de lhbtiq+ gemeenschap onderzoekt in welke vorm een Regenbooghuis wenselijk en haalbaar is’. Dit onderzoek is noodzakelijk om de uiteenlopende wensen en belangen binnen de lhbtiq+ gemeenschap samen te brengen en tot een Regenbooghuis te komen waar iedereen zich thuis voelt. De gemeente Amsterdam wil dit initiatief ondersteunen en erkend daarbij ook dat de biculturele lhbtiq+ gemeenschap meervoudige discriminatie ervaart en behoefte heeft aan een ‘safer space’ waar men naartoe kan voor hulpvragen, activiteiten en contact met eigen gemeenschap.

In maart 2020 heeft de gemeente Amsterdam, ondersteund door Wethouder Groot-Wassink, een klankbordgroep samengesteld met sleutelfiguren uit de lhbtiq+ gemeenschap om te werken aan de totstandkoming van het Regenbooghuis. De klankbordgroep heeft hiervoor een realisatieplan geschreven waarin drie kernwaarden zijn vastgesteld waar het Regenbooghuis voor moet staan; safer space, vindbaarheid en empowerment.

Het Regenbooghuis

Het Regenbooghuis is een plek waar de meest gemarginaliseerde groepen uit de lhbtiq+ community zich veilig en thuis voelen en is in de eerste plaats specifiek voor de biculturele lhbtiq+ en trans gemeenschap. Dat betekent dat zij bij de programmering en uitvoer van het Regenbooghuis centraal staan. Hier wordt uitgegaan van het principe ‘the last mile first’. Dit betekent dat wanneer de meest gemarginaliseerde groepen uit de gemeenschap centraal staan, ook de rest van de gemeenschap hiervan profiteert. Ook voor gemarginaliseerde lhbtiq+ personen die niet bicultureel of trans zijn moet het Regenbooghuis een veilige plek bieden. Het Regenbooghuis is een insluitende plek, waar meerdere groepen samen komen en van elkaar kunnen leren. Verschillende groepen bevinden zich in verschillende fasen van emancipatie, waardoor deze groepen van elkaar kunnen leren. Het Regenbooghuis is in die zin een gemeenschaps-brede voorziening.

De organisatie

Bestuur:
Vanny Reyes (hij/hem), voorzitter a.i.
Alice Gilaard (zij/haar), secretaris a.i.
Dymfke van Lanen (zij/haar), penningmeester a.i.

Realisatiegroep
Nassiri Belaraj (hij/hem)
Samira Alila-Hakim (zij/haar)
Ian Vaissaire (hij/hem)


Design a site like this with WordPress.com
Get started